Esko Kiviranta- Edustajasi Eduskunnassa -

Yliopistoa ja ammattikorkeakoulua ei tarvetta yhdistää

Opetusministeri Krista Kiuru haluaa selvittää ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistämistä vielä tämän vaalikauden aikana (Helsingin sanomat, 30.1.2015). Itse en pidä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteen sulattamista tarkoituksenmukaisena. Lisäksi karsastan ministeri Kiurun halua selvittää näin laajaa ja tärkeää asiaa turhan hätäisesti.

Nykyinen mallimme, jossa yliopistot keskittyvät tieteelliseen tutkimukseen ja ammattikorkeakoulut osaavan työvoiman tuottamiseen, on pitkälti oikea. Korkeakoulujen välinen yhteistyö on toki kannatettavaa. Synergiaetuja on varmasti löydettävissä hallinnossa sekä opetus- ja tutkimustiloissa. Yhteisiä tutkimushankkeita löytynee runsaasti varsinkin teknologia-alalla.

Jo marraskuussa 2014 julkaistussa pääministeri Stubbin johtaman tutkimus- ja innovaationeuvoston raportissa esitetään lukuisia muutoksia Suomen korkeakoulusektorille. Monet ehdotetuista muutoksista ovat kannatettavia. Korkeakouluissa tulisi olla enemmän yritys- ja työelämäyhteistyötä, ja korkeakouluissa tehtävän tutkimuksen tulisi tukea paremmin myös Suomen vientiteollisuutta ja talouden kasvua.

Mutta yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhdistäminen ei ole tähän oikea ratkaisu. Yritysten tarpeisiin tarvitaan sekä käytännön soveltajia, että laadukasta ja korkeatasoista huippututkimusta. Näitä on useimmissa tapauksissa hyvä kouluttaa omissa oppilaitoksissaan. Lisäksi sivistysvaltiossa tarvitaan myös tutkimusta aiheista, joilla ei ole välitöntä kaupallista sovellusta.

Varsinais-Suomen vaalipiiri