Esko Kiviranta- Edustajasi Eduskunnassa -

Rajoitettu ajokortti helpottamaan ikäihmisten arkea

Ajokorttilainsäädäntö on ikäihmisten suhteen joustamaton. Ajokortti tulee uusia viiden vuoden välein sen jälkeen, kun kortin haltija on täyttänyt 70 vuotta. Jos ajokorttia ei voida enää uusia, vaikeutuu ikäihmisen elämä huomattavasti, kun esimerkiksi kauppaan pääsy vaikeutuu

Ikäihmiset haluavat luonnollisesti asua kotonaan niin kauan kuin se on mahdollista. Kotona asumisen eräs edellytys on mahdollisuus asioida esimerkiksi kaupassa, terveyskeskuksessa ja apteekissa.

Mikäli lääkäri katsoo, ettei ajokorttia enää voida myöntää, asuminen kunnan keskustan ulkopuolella vaikeutuu.

Muutto taajaman keskukseen ei ole useinkaan vaihtoehto esimerkiksi siitä syystä, että syrjässä olevan asunnon myynti ei ole mahdollista. Taajama-asunnon hankkimiseen tulisi olla huomattavat varat, joita monellakaan ei ole. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää turvautuminen palveluasuntoon.

Kotona asumista olisi mahdollista jatkaa, jos käytettävissä on oma auto ja voimassa oleva ajokortti. Ratkaisu ongelmaan olisi rajoitettu ajokortti, joka on otettu Ruotsissa käyttöön jo vuonna 1998.

Rajoitetun ajokortin saaminen perustuisi lääkärinlausuntoon. Ajo-oikeutta voitaisiin rajoittaa ajoneuvotyypin, vuorokaudenajan ja alueen perusteella, kuten Ruotsissa on tehty.

Esko Kiviranta
Kansanedustaja, kesk.

Varsinais-Suomen vaalipiiri